Nieuws / 7 juni 2021

Week van Spelen en Delen

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Kinderen leren de wereld kennen vanuit spel, maar hoe kan je ze goed begeleiden in dit spel en hoe creëer je een rijke speelleeromgeving? Laat het HCO je inspireren tijdens onze Week van Spelen en Delen (14-21 juni)! Wij delen activiteiten met je voor het spelend leren in het thema Zomer, waarmee de kinderen zich in hun spel kunnen ontwikkelen en jij je handen vrij hebt om deze ontwikkeling te observeren en mee te spelen.  

Spelen doen jonge kinderen het allerliefste en spel is voor hen de manier om te leren. Als Team jonge kind zijn we dagelijks bezig met spelend leren op de groep of in de klas en zien wij mooie en passende voorbeelden uit de praktijk. Deze willen we jullie niet onthouden, want hoe fijn is het om van en met elkaar te leren?!  

Activiteit 1 ‘Duinen’

Wat zien kinderen op het strand? De zee, het zand, de schelpen, maar ook de duinen. Download gratis de activiteit ‘Duinen’ en laat hen zich verwonderen! 

Nog meer inspiratie? Bestel het boek Jonge Kinderen, Grote onderzoekers en de leraar? Hierin gaat het over hoe je de onderzoekende houding bij kinderen kan stimuleren.    
Jonge kinderen, grote onderzoekers…en de leraar? | Bazalt   

Wil je meer weten over hoe je kinderen spelend kan laten leren? Kijk dan eens hier    
Beredeneerd aanbod in de praktijk – HCO   

Activiteit 2: Maak een zonnebril!

We weten dat feedback geven belangrijk is en dan het liefst op het proces in plaats van op het eindresultaat. Daar leren kinderen het meest van. Download nu de activiteit ‘Maak een zonnebril’! Zet je eigen ‘feedbackbril’ op en kijk dan naar de kinderen.

Nog meer inspiratie? Bestel het boek Het jongetje dat niet stil kon zitten, dat gaat over het zelf met oplossingen komen voor dingen die je lastig vindt. Het jongetje dat niet stil kon zitten | Bazalt   

Meer weten over feedback geven en de growth mindset? Growth Mindset – HCO   

Je eerste jaar voor de klas met kleuters? Volg onze training Kleuterwijs  Startklaar voor de kleutergroep! – HCO  

Activiteit 3: ‘Voorspelen’ – bekijk de video’s

Het demonstratiespel (voorspelen) zoals gebruikt binnen de methodiek Speelplezier, helpt kinderen in taal en spel. We laten zien hoe jij kan voorspelen in het thema Zomer! Download nu de activiteit ‘voorspelen’ en bekijk de bijbehorende video’s:

Activiteit 4: ‘Zeeschuim’

Naast zand is water een tweede natuurlijk materiaal dat kinderen enorm boeit en aantrekt. Water geeft hen de mogelijkheid om te onderzoeken en ontdekken. Bij deze activiteit koppelen we het water aan de zee, waar wel eens van die witte schuim op zit.

Activiteit 5: ‘Zomerse hoek’

Met deze gratis download helpen we je jouw hoeken nog beter aan te laten sluiten bij de kinderen, zodat ze er wél volop in gaan spelen met motivatie en betrokkenheid!

Activiteit 6: De ijsjeswinkel (groep 3)

De afgelopen week hebben we een hoop inspiratie gedeeld rondom spel voor peuters en kleuters. Maar spelen houdt zeker niet op bij groep 2! Download de laatste activiteit ‘IJsjeswinkel’ voor groep 3.  

In onze Week van Spelen en Delen (14-21 juni) deelt het HCO ideeën en kennis over spelend leren binnen het thema Zomer. Dus zet je zonnebril op en ga met de kinderen mee naar het strand in de klas!