BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Bij een ‘growth mindset’ geloof je dat je vaardigheden kunt ontwikkelen door toewijding en door hard te werken. Je staat jezelf toe om fouten te maken, om ervan te leren.

“The power of yet”

Hoe anders zou het zijn als iemand je zegt dat je iets nog niet kunt, in plaats van dat je het niet kunt? Leerlingen die de overtuiging hebben dat je kunt blijven leren en ontwikkelen:

  • hebben betere leerresultaten;
  • zijn creatiever;
  • voelen zich vaardig en blij;
  • hebben zin in steeds moeilijker en uitdagender opdrachten;
  • tonen meer doorzettingsvermogen.

Een mindset is een bepaalde overtuiging waar je in gelooft. Psychologie dr. Carol Dweck maakt onderscheid tussen een ‘fixed mindset’ en een ‘growth mindset’.

Een growth mindset brengt leerlingen dus verder. En het mooie is: het is te stimuleren bij leerlingen.

Bekijk hier een filmpje over growth mindset en fixed mindset

De Engelse onderwijsexpert James Nottingham voegt een kader toe aan het werk van Dweck: een prestatiegerichte focus tegenover een op leren en ontwikkeling gerichte focus.

Nottingham: “Als je een growth mindset gedachtengoed introduceert in een omgeving waar de prestatiegerichte focus domineert, bereik je er minder resultaten mee. Op veel scholen en universiteiten ligt de nadruk op presteren en zichtbare resultaten. In zo’n omgeving zullen leerlingen en studenten eerder op ‘safe’ gaan en kiezen voor een vertrouwd pad zonder uitdagingen, terwijl het grillige pad van ‘leren’ juist de growth mindset uitdaagt.

Denk daarom goed na over de manier waarop we leerlingen complimenteren. Prijs de vooruitgang die een leerling maakt en niet zozeer het eindresultaat. “

Wetenschappelijk bewezen en praktisch toepasbaar

Samen met partners in de Bazalt Groep maakt het HCO het gedachtengoed en werk van Carol Dweck en James Nottingham (Leeruitdaging) voor het Nederlands onderwijs beschikbaar. In het najaar van 2019 verwelkomen we beide vooraanstaande experts/ sprekers op congressen. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.growthmindsets.nl.

Er zijn veel manieren om een growth mindset bij jonge kinderen, leerlingen en studenten te stimuleren. Wij bieden verschillende trainingen en implementatietrajecten aan. Neem contact op met een van onze adviseurs / trainers om de mogelijkheden te bespreken voor jouw schoolteam. 

Diensten

Nieuws

Downloads

Uitgaven