BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

“We willen lerende leerlingen in een lerende school”.

In de ideale school werkt iedereen samen in en aan een cultuur waarin alles draait om leren. Een lerende cultuur verbetert de kwaliteit van het onderwijs.

De onderwijskwaliteit is goed en blijft goed, omdat leraren, lerarenteams, leidinggevenden en besturen samen bouwen aan een lerende cultuur. Bijvoorbeeld door een goede gesprekscyclus, door op elkaar te reflecteren met peer review, lesbezoeken of gezamenlijk lessen voor te bereiden of een betere inzet van ICT.

Op weg naar een professionele leergemeenschap

HCO heeft ruime ervaring met de begeleiding van scholen tot professionele leergemeenschappen (PLG). Wij ondersteunen besturen en scholen in het vormgeven van de school als lerende gemeenschap. Onze experts helpen u graag bij het aanbrengen van een structuur en het stimuleren van een leerklimaat.

Gereedschappen die wij inzetten zijn bijvoorbeeld: procesbegeleiding om een PLG te vormen, begeleiding van Lesson study (het doen van actie onderzoek in de onderwijspraktijk) het opleiden en begeleiden van instructional leaders.

Verandermanagement en professionele schoolcultuur

Als je de school wil door ontwikkelen als lerende organisatie is kennis van verandermanagement nodig. Wat zijn de hefbomen voor verandering? Wat is er aanwezig aan kracht en kwaliteit waarop je kunt inzetten? Hoe betrek je iedereen bij de gewenste koers? Wij kunnen je helpen met antwoorden op deze vragen. Onze experts zijn doorgewinterde procesbegeleiders die graag optreden als sparringpartner voor schoolleiders en andere leidinggevenden in het onderwijs.  Onze kennis halen we uit theorie en praktijk.

Teamontwikkeling met management drives

Een lerende school drijft op gemotiveerde (leraren)teams. Management Drives biedt organisaties een instrument dat verassende en nieuwe inzichten geeft in wat medewerkers, teams en de organisatie motiveert. Door de drijfveren van je teamleden en jezelf in kaart te brengen en te bespreken, kun je gericht aan de ontwikkeling van een team werken. Het HCO is gecertificeerd partner van Management Drives (MD), waardoor wij dit instrument kunnen inzetten bij (school)organisaties.

Verbetertraject

Soms verkeert een school in een crisissituatie. Er ligt bijvoorbeeld een negatief advies van de Onderwijsinspectie of er is sprake van een ongewenste daling van de leerlingaantallen. Ook dan staan wij klaar om een school te ondersteunen er weer bovenop te komen.

Expert

Diensten

Agenda

Downloads