Nieuws / 2 december 2019

Team Captain Cleanup wint regiofinale FIRST LEGO League Haaglanden

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Het Haags Technologie Festival vond afgelopen zaterdag 30 november voor de zestiende keer plaats in De Haagse Hogeschool. Team Captain Cleanup van Haags Montessori Lyceum werd de gelukkige winnaar van de regiofinale van de FIRST® LEGO® League Haaglanden. Daarnaast vielen er prijzen in verschillende categorieën zoals robotprestatie, robotontwerp, projectpresentatie en teamwork.

Dit jaar deden er 650 leerlingen van scholen uit Den Haag, Rijswijk, Zoetermeer, Voorburg, Wassenaar en Noordwijk mee aan het evenement. Het doel was om deze kinderen en jongeren tussen de 6 en 20 jaar enthousiasmeren voor techniek.
Naast de regiofinale van de FIRST® LEGO® League Haaglanden waren er posterpresentaties te zien van teams die meededen aan de FIRST® LEGO® League Junior voor 6-9 jarigen, met als thema Boomtown Build. Leerlingen van 15 tot 20 jaar gaven een doorlopende demonstratie van de FIRST® Tech Challenge (FTC). Met deze opzet vond er veel uitwisseling plaats tussen leerlingen van verschillende leeftijden, met als verbindende factoren robotica, techniek en onderzoek.

Fantasievolle oplossingen voor City Shaper

De 38 teams van de FIRST LEGO League gingen afgelopen periode aan de slag met een actueel wetenschappelijk thema: City Shaper. Steden en dorpen hebben te maken met grote problemen zoals transport, bereikbaarheid en zelfs natuurrampen. Teams presenteerden originele oplossingen om een betere toekomst vorm te geven. Zo bedacht een team een escaperoom, waarbij de jury moest zien te ontsnappen en werd getest hoeveel zij eigenlijk wisten over de problematiek. Ook was er een presentatie over afvalscheiding met behulp van scan apparaat, zodat mensen afval niet in verkeerde bak kunnen gooien.

Uitslag wedstrijd

De volgende teams behaalden gemiddeld de beste prestatie op alle verschillende onderdelen van de FIRST® LEGO® League:

  • 1e plaats: Captain Cleanup, Haags Montessori Lyceum
  • 2e plaats: Innovation Squad, RKBS de Fontein
  • 3e plaats: Power RAINgers, Maerlant Lyceum

Nummers 1 en 2 mogen op 25 januari 2020 deelnemen aan de Benelux finale.

Saskia Bruines (wethouder Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal), Annemarie Kaptein (bestuurder HCO) en Nellie van de Griend (directeur Faculteit Technologie, Innovatie en Samenleving, De Haagse Hogeschool) reikten de prijzen uit die teams. De volledige uitslag vind je binnenkort op www.fll-haaglanden.nl.

Foto impressie


Het Haags Technologie Festival werd georganiseerd door HCO en De Haagse Hogeschool en werd mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag, NFGD, OTIB, gemeente Rijswijk, De Haagse Scholen, ROC Mondriaan, Lucas Onderwijs en Willem de Zwijgerschool.