Nieuws / 19 november 2018

PERSBERICHT Space Rangers winnen regiofinale FIRST LEGO League Haaglanden

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Het Haags Technologie Festival vond afgelopen zaterdag voor de vijftiende keer plaats in De Haagse Hogeschool. Team Montessori Space Rangers van Montessorischool Wassenaar werd de gelukkige winnaar van de regiofinale van de FIRST® LEGO® League Haaglanden. Daarnaast vielen er prijzen in verschillende categorieën zoals robotprestatie, robotontwerp, projectpresentatie en teamwork. De nummers 1, 2, en 3 mogen begin volgend jaar deelnemen aan de Benelux finale.

Het doel van het Haags Technologie Festival is kinderen en jongeren tussen de 6 en 20 jaar enthousiasmeren voor techniek. Zo’n 650 leerlingen uit de regio namen deel aan het evenement. Naast de regiofinale van de FIRST® LEGO® League Haaglanden waren er posterpresentaties te zien van 16 teams die meededen aan de FIRST® LEGO® League Junior voor 6-9 jarigen, met als thema MISSION MOON. Leerlingen van 15 tot 20 jaar gaven een doorlopende demonstratie van de FIRST® Tech Challenge (FTC). Met deze opzet vindt er veel uitwisseling plaats tussen leerlingen van verschillende leeftijden, met als verbindende factoren robotica, techniek en onderzoek.

Uitslag wedstrijd

De volgende teams behaalden gemiddeld de beste prestatie op alle verschillende onderdelen van de FIRST® LEGO® League:

  • 1e plaats: Team Montessori Space Rangers, Montessorischool Wassenaar
  • 2e plaats: Team Zandvliet 1, Christelijk Lyceum Zandvliet
  • 3e plaats: Team Archipel, Archipelschool

Deze 3 teams hebben een plaats verdiend in de Benelux finale op 16 februari 2019.

Annemarie Kaptein (bestuurder HCO) en Nellie van de Griend (directeur Faculteit Technologie, Innovatie en Samenleving, De Haagse Hogeschool) reikten de prijzen uit die teams. De volledige uitslag vindt u binnenkort op www.fll-haaglanden.nl.

Robots op speelveld

Het thema van het festival dit jaar was INTO ORBIT. De 40 teams hebben afgelopen drie maanden onderzocht met welke problemen de ruimtevaart te maken heeft. In de wedstrijd van afgelopen zaterdag namen de leerlingen het tegen elkaar op met computergestuurde robots die zij zelf hebben gebouwd van LEGO® MINDSTORMS®. Zij voerden op een groot speelveld met hun robots verschillende missies uit.

Fantasievolle oplossingen voor de ruimtevaart

Een ander onderdeel van de wedstrijd is het doen van onderzoek en daarover een presentatie houden voor een jury. Het thema INTO ORBIT sprak tot de verbeelding van de leerlingen. Er waren fantasievolle presentaties en oplossingen. Zoals een afvalplaneet, gemaakt uit de samenklontering van rondzwervend afval, of speciale bots die afval naar de zon slingeren om daar te verbranden. En zo waren er meer creatieve ideeën. Teams bedachten hoe je in de ruimte baby’s kunt krijgen en opvoeden, of hoe astronauten hun tijd ontspannen door kunnen brengen met spelletjes of door te tuinieren. Dit laatste idee leverde direct een oplossing voor het gebrek aan vers voedsel in de ruimte. De leerlingen hadden hun ideeën meestal diep doordacht en scheikundige en natuurkundige kennis toegepast. Ook hadden ze experts bevraagd. André Kuipers had dit keer veel mails gekregen van jonge onderzoekers, maar ook wetenschappers van de ESA en TU Delft werden betrokken.

Organisatie

Het Haags Technologie Festival (HTF) werd georganiseerd door het HCO in samenwerking met de Haagse Hogeschool. Zij werden hierbij ondersteund door heel veel vrijwilligers en door studenten van het ROC Mondriaan. Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool, Gemeente Rijswijk, NFGD AudioVisual, Ziggo, Techniektalent.nu, ROC Mondriaan, Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking, OTIB, Stichting VO Haaglanden, Lucas Onderwijs, De Haagse Scholen, Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH), Duinoordschool, en Willem de Zwijgerschool.

Persvragen

Voor alle persvragen kunt u terecht bij de afdeling Marketing en Communicatie, via T: 070 448 28 28 of E: communicatie@hco.nl.