Communicatie ouders en school HCO

Goed contact tussen ouders (voor-)school, peuterspeelzaal en kinderopvang is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Alle betrokkenen zijn gebaat bij goede onderlinge communicatie. Het HCO heeft verschillende trainingen ontwikkeld om de communicatie met ouders te bevorderen. Daarnaast kunnen wij u ondersteunen met advies en uitvoering van praktische communicatie activiteiten voor ouders.

Trainingen communicatie

Wilt u vooral inzoomen op de gesprekscyclus: van de intake op school, het voeren van een 10-minuten gesprek, tot een VO schooladvies gesprek? Denkt u dat uw pedagogisch medewerkers ouders nog beter te woord kunnen staan? Wilt u nieuwe leerkrachten ondersteunen met training en coaching in gespreksvaardigheden? Het HCO heeft verschillende type trainingen ontwikkeld en kan deze incompany uitvoeren. Afhankelijk van uw situatie kiest u de training die het beste past bij uw doelstellingen en uw school.

Trainingen gericht op communicatie:

  • Goed in gesprek met ouders (gesprekscyclus in de voorschool) > voor peuterleidsters en leerkrachten groep 1 en 2 
  • Goed in gesprek met ouders (gesprekscyclus op de basisschool) > voor leerkrachten, ib-ers en schoolmanagers
  • Gespreksvaardigheden (communicatietraining met acteurs, rollenspelen etc.) > voor pedagogisch medewerkers of leerkrachten
  • Haal meer uit het 10-minuten gesprek > voor leerkrachten

 

Training Samen Kijken, samen leren

In de training Samen kijken, samen leren ontdekken ouders samen met leerkrachten op welke manier goede interactie een basis vormt voor het leren van hun kinderen. Ouders kijken hierbij naar hun eigen rol en naar de communicatie tussen henzelf en hun kind. Wanneer start je hiermee, wat vraag je je kind, hoe interpreteer je het gedrag van je kind en hoe reageer je op je kind? U kunt de training door een HCO expert laten verzorgen op uw school, of u maakt gebruik van een train-the-trainer aanbod. Bekijk voor meer informatie Samen kijken, samen leren (flyer) of lees hier over de ervaringen van OBS het Startpunt.

 

Schoolprofilering, schoolgids, themabijeenkomsten en andere communicatieactiviteiten

Wilt u het profiel en de identiteit van uw school duidelijker naar buiten brengen? Wilt u zich onderscheiden van scholen in de buurt? Wilt u gericht leerlingen werven onder bepaalde doelgroepen?

Wij kunnen u ondersteunen met:

  • onderzoek, bijvoorbeeld naar oudertevredenheid;
  • de ontwikkeling van een helder schoolprofiel;
  • een communicatie- en wervingsstrategie;
  • het opzetten en begeleiden van een werkgroep communicatie in de school;
  • de uitvoering van praktische communicatie–activiteiten, zoals de invulling van themabijeenkomsten voor ouders, de redactie van de schoolgids, een wervende brochure of een aansprekende nieuwsbrief voor uw school.
Sitemap
HCO maakt deel uit van de Bazalt Groep en werkt daarin samen met partners Bazalt en RPCZ
partner-bazaltgroep  partner-bazalt  partner-rpcz
HCO is aangesloten bij de branchevereniging EDventure en de coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL)
partner-edventure  partner-dyslexie  
HCO is ISO 9001:2015 gecertificeerd door Certiked en heeft een Cedeo-erkenning
partner certiked 2015 partner-onderwijsadvies