Vandaag start de Week Tegen Pesten. Dit jaar staat het thema Laat je zien! centraal en draait alles om de band tussen leraar en leerlingen. Als leerlingen je vertrouwen durven ze om hulp te vragen bij pesten. Maar investeren in de band met je leerlingen werkt ook preventief: in een groep waar sprake is van een positieve groepssfeer en grote onderlinge sociale verbondenheid komt pesten ook minder voor. Ieder kind heeft recht op een veilige leeromgeving. Daar kun je als leraar bewust aan mee werken!

Inspiratie voor sociale verbondenheid in je groep
  • Wat je aandacht geeft groeit. Groet je je collega’s elke ochtend? En je leerlingen? Welk voorbeeld geef je aan hen? Hoeveel tijd maak je om eens met die leerlingen een gesprek aan te knopen die je nog niet zo goed kent?
  • Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar vriendschap. Sta eens met je leerlingen stil bij het thema vriendschap en organiseer een klassengesprek. Download les vriendschap
  • Op Youtube vind je mooie filmpjes over de kracht van samen dingen doen. Die kun je aan het begin van de dag met je leerlingen kijken of bij de start van een klassengesprek. Bekijk bijvoorbeeld eens de klas-inspiratie 
  • Maak pesten bespreekbaar met boeken. Om het onderwerp pesten bespreekbaar te maken in je groep, kunnen deze uitgaven je helpen. Bekijk de uitgaven in de webshop of de video Niemand! en video RAAR Tip: profiteer in de maand september van 10% korting op je bestelling in de webshop.
Teambuilding met je groep?

In samenwerking met leraren organiseren adviseurs van het HCO regelmatig een teambuilding ochtend, als onderdeel van een Op-weg-naar-een TOPklas-traject. Zo ook vorige week bij een Haagse school. Een ochtend vol sport en spel met als doel een positieve impuls te geven aan de interacties in de groep. De leerlingen leerden en oefenden vaardigheden die nodig zijn om een TOPKLAS te kunnen zijn, denk aan samenwerken, samen spelen en omgaan met frustraties of teleurstellingen.  

Dit keer werden de leerlingen ook betrokken bij de ouder informatie avond over deze activiteit. De kinderen deelden zelf met hun ouders waar ze nu staan, wat voor groep ze komend schooljaar graag willen zijn en hoe ze dat willen bereiken. In een ander traject hadden de leerlingen een kijkmiddag georganiseerd voor hun ouders of kregen de leerlingen opdrachten mee naar huis om met hun ouders te doen. Op deze manier betrek je ook de ouders en dat werkt door in de groepssfeer.

Meer weten over TOP-klas en teambuiling? Neem contact op met Wilma van der Vlugt,

topklas

Goed van start

Afgelopen weken hebben adviseurs van het HCO op  diverse scholen studiedagen verzorgen over het thema groepsvorming en groepsdynamiek. Ze maakten hierbij gebruik van inzichten uit het nieuwe boek Goed van start dat in november verkrijgbaar is bij onze uitgeverij Bazalt. Lees meer over vernieuwde aanpak Goed van start

Sitemap
HCO maakt deel uit van de Bazalt Groep en werkt daarin samen met partners Bazalt en RPCZ
partner-bazaltgroep  partner-bazalt  partner-rpcz
HCO is aangesloten bij de branchevereniging EDventure en de coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL)
partner-edventure  partner-dyslexie  
HCO is ISO 9001:2015 gecertificeerd door Certiked en heeft een Cedeo-erkenning
partner certiked 2015 partner-onderwijsadvies