Growth mindsets HCO

Samen met partners in de Bazalt Groep maakt het HCO het gedachtengoed en werk van Carol Dweck voor het Nederlands onderwijs beschikbaar.

GM

Growth Mindset en Fixed Mindset

Hoe anders zou het zijn als iemand je zegt dat je iets nog niet kunt, in plaats van dat je het niet kunt? Hoe je denkt over leren en intelligentie bepaalt je toekomst. Kinderen worden al vroeg op het idee gebracht dat je met een bepaalde, vaststaande intelligentie de wereld in komt. Onbewust dragen wij (ouders, pedagogisch medewerkers en leraren) daar allemaal aan bij. Daardoor leer je als kind voor jezelf te bepalen of je iets wel of niet kunt. 

Leerlingen die leren dat er geen beperking is aan hun ontwikkeling, dat je kunt blijven leren en ontwikkelen:

  • hebben betere leerresultaten;
  • zijn creatiever;
  • voelen zich competent;
  • hebben zin in steeds moeilijker en uitdagender opdrachten en;
  • tonen meer doorzettingsvermogen. 
    (bron: Carol Dweck)

Als je ervan overtuigd bent dat je basiskwaliteiten zoals intelligentie of talent voor iets vaststaan (je wordt ermee geboren) dan heb je een ‘fixed mindset’. Als een een ‘growth mindset’ hebt, geloof je dat je vaardigheden kunt ontwikkelen door toewijding en door hard te werken. Je hersencapaciteiten en talent zijn nog maar het begin. Als dat je overtuiging is, leer je graag en sta je jezelf toe fouten te maken om ervan te leren. Dit is onmisbaar om grootse dingen te bereiken. 

Filmpje Carol Dweck over het stimuleren van een growth mindset

De internationaal vermaarde psychologe Carol Dweck toonde aan dat een growth mindset heel belangrijk is voor kinderen (en ook volwassenen). Het draagt bij aan de motivatie van leerlingen, hun leerprestaties, hun doorzettingsvermogen en creativiteit. Ergens goed in willen worden, gaat over het hebben van de juiste mindset. Leerkrachten kunnen hier invloed op uitoefenen en een growth mindset bij leerlingen stimuleren.

Carol Dweck verwoordt de boodschap helder in het volgende filmpje. 

Studiereis Growth Mindsets Londen

Afgelopen zomer organiseerde HCO samen met partners Bazalt en RPCZ een studiereis voor onderwijsprofessionals naar Londen. De groep bezocht er op 4 juli de Mindset Conference. Ze spraken daar tijdens de lunch met prof. Carol Dweck over haar onderzoek naar een growth mindset. De tweede dag stond in het teken van bezoeken aan twee scholen, één in het centrum en één in een buitenwijk van Londen. Deze scholen werken vanuit het growth mindset gedachtegoed. 

Zelf aan de slag met Growth Mindsets

Er zijn veel manieren om het hebben van een growth mindset bij jonge kinderen, leerlingen en studenten te stimuleren. Een start kan zijn om je bewust te worden hoe/waarmee je de mindset beïnvloed. Dat wordt beïnvloed door je eigen mindset. 

  • In een introductieworkshop maak je kennis met de mindsets, je wordt je bewust van je invloed op de mindset van leerlingen. En we reiken je eenvoudige manieren aan om een growth mindset te stimuleren. We kunnen een workshop verzorgen van 1 uur, bijvoorbeeld op een studiedag. Tot ca. 3 uur, bijvoorbeeld voor een inspirerende middag.
  • Er zijn vervolgmogelijkheden die zich richten op vaardigheden van leraren, en op de school als geheel.

Een growth mindset is het mooiste dat je een kind kunt meegeven. Daar vergroot hun kansen op succes. En daarbij: als leerlingen leren belangrijk vinden, meer inzet tonen en verantwoordelijkheid nemen om zichzelf te ontwikkelen tot wie ze willen zijn, komt dat hun zowel zichzelf als hun leerkracht ten goede. Niets zo fijn voor een leerkracht als gemotiveerde leerlingen. 

Informeer naar de mogelijkheden bij: Wessel Stet

Over Carol Dweck

Carol S. Dweck, psychologe, is een van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van motivatie. Ze is ‘Lewis and Virginia Eaton Professor of Psychology’ op de Stanford Universiteit in de Verenigde Staten. Haar onderzoek richtte zich op hoe het komt dat mensen succes hebben en hoe je succes kunt bevorderen. Ze schreef het boek Self-Theories, dat verkozen is tot boek van het jaar door de World Education Federation. Er is ook veel gepubliceerd over haar werk in New York Times, Washington Post en ze was te gast in verschillende grote talk shows in de Verenigde Staten. 

Een Growth Mindset brengt je verder
Wil je meer weten over hoe je een growth mindset bij je leerlingen kunt stimuleren? Kijk voor tips en handvatten op www.growthmindsets.nl.

Sitemap
HCO maakt deel uit van de Bazalt Groep en werkt daarin samen met partners Bazalt en RPCZ
partner-bazaltgroep  partner-bazalt  partner-rpcz
HCO is aangesloten bij de branchevereniging EDventure en de coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL)
partner-edventure  partner-dyslexie  
HCO is ISO 9001:2015 gecertificeerd door Certiked en heeft een Cedeo-erkenning
partner certiked 2015 partner-onderwijsadvies