Diensten

Training Zien is snappen groep 1-2

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Anderstalige kleuters krijgen vaak extra woordenschatlessen om hun Nederlandse taal te verbeteren. Maar de Nederlandse taal bestaat uit meer dan woordenschat alleen. Goede zinnen, een juist uitspraak, het vervoegen van woorden, het gebruik van lidwoorden: dit zijn allemaal onderdelen van de Nederlandse taal die anderstalige kleuters ook moeten beheersen. In de training Zien is snappen leer je in vijf bijeenkomsten* hoe je Nederlandse taalverschijnselen aan kleuters kunt onderwijzen.

Hoe ziet de training eruit?

  1. Je krijgt een korte theoretische inleiding in NT2 en NT2-onderwijs. Daarna gaan we in op het eerste onderdeel (lidwoorden) uit Zien is snappen: hoe bied je lidwoorden aan kleuters aan en hoe sluit dit aan op de taalmethode op school?
  2. We behandelen aanwijzend voornaamwoorden, samenstellingen, eigennamen, zinnen en werkwoorden. Je maakt een begin met het analyseren van het mondelinge taalgebruik van een leerling, gebruik makend van de taalstadia.
  3. Je wordt vaardig in het hanteren van de NT2-didactiek en leert hoe je deze didactiek, samen met lessen uit Zien is Snappen en je taalmethode kunt gebruiken.
  4. We behandelen meervoud, verkleinwoorden, bijvoeglijk naamwoorden en de trappen van vergelijking en maken we ook hierbij de koppeling naar de taalmethode op school.
  5. In de laatste bijeenkomst staan de verwijzende functiewoorden en de klanken en letters centraal.

Praktijkervaring

Chantal Koetsier, leerkracht groep 1/2 van Kindcentrum Bamboe in Den Haag, vertelt in de video over de implementatie Zien is snappen op haar school (zie ook download Zo wordt je school NT2-proof). Ze gebruikt Zien is snappen om de Nederlandse klanken aan te leren aan kleuters die Nederlands niet als moedertaal hebben.

*In overleg kunnen we de training ook op een andere wijze invullen, bijvoorbeeld verdeeld over een aantal studiedagen. Onze adviseurs bespreken graag de mogelijkheden met je.

Expert