Agenda

Aanbod Executieve functies (SPPOH)

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Kinderen die sterke executieve vaardigheden ontwikkelen, hebben meer controle over hun eigen werk en presteren beter. Dit draagt bij aan een zeker en competent gevoel. Als een kind deze functies niet of onvoldoende kan inzetten, kan dit leiden tot een vertraging in de ontwikkeling of verminderde schoolprestaties. De executieve functies zijn van cruciaal belang voor de werkhouding van kinderen; zonder goed ontwikkelde functies kan een kind ook geen goede werkhouding ontwikkelen.

Denk aan de functies als volgehouden aandacht, taakinitiatie en planningsvaardigheden, die een directe invloed hebben op de werkhouding en op de taakaanpak van leerlingen. Maar hoe kan je als leerkracht deze functies herkennen, stimuleren en ondersteunen? Dat wordt in deze module aangeboden.

Aanpak

In deze module zullen we de belangrijkste executieve functies uitdiepen. Door middel van kleine huiswerkopdrachten ga je er vervolgens direct in de praktijk mee aan de slag. Ook wordt aangegeven hoe je de executieve functies concreet kunt aanspreken en inoefenen met kinderen.

Aan het eind van de module weet je:
• Hoe de ontwikkeling van de hersenen globaal verloopt in het licht van
executieve functies;
• Wat de belangrijkste functies zijn en hoe die de werkhouding beïnvloeden;
• Hoe je spel kunt inzetten en hoe je ouders kunt inzetten.

Doelen

Aan het eind van de module ben je in staat om de executieve functies te herkennen en ze te stimuleren bij je leerlingen. Je kunt praktisch aan de slag met kinderen die iets meer ondersteuning nodig hebben bij de ontwikkeling van hun executieve functies.

Doelgroep

Leerkrachten en intern begeleiders

Studiebelasting

• 3 bijeenkomsten van 2 uur
• Praktische opdrachten met leerlingen 2 uur

Contactpersoon