phpOpenTracker Error: Duplicate entry '2147483647' for key 'PRIMARY' HCO - Uw educatieve partner [ Ellen Hal ]
RuimtesInschrijvenWinkel
  • Het jonge kind
  • Primair onderwijs
  • Voortgezet onderwijs
  • Over HCO

Ellen Hal

‘Laat merken dat je van ze houdt’

Een interview met:

Ellen Hal - Liduina basisschool (Bezuidenhout). Aantal lln: 263.

Ellen (1949) heeft twee kinderen en een kleinkind. Samen met haar partner woont zij in Den Haag. Opleiding: Kweekschool - en een heel leven lang daarna lerend.

Hoe ik in het onderwijs terecht kwam? De nonnetjes maakten op school reclame voor de kweekschool. Leuke opleiding! Ik heb veel vormen van onderwijs door mijn vingers laten gaan. Basisonderwijs, volwasseneducatie, vormingswerk, werken met randgroepjongeren en later werd ik decaan in het beroepsonderwijs en zat in het management.

Magische klik

Ik ga voor mensen. En voor kinderen in het bijzonder, die mogen stevig de maatschappij in. Belangrijk vind ik het bij te dragen aan zelfvertrouwen en een reëel zelfbeeld. Rolmodel zijn en een liefdevolle werkhouding zijn belangrijk: laat merken dat je van ze houdt. Dat zorgt voor die magische klik & ontwikkeling. Als een leerkracht daar niet bij kan zal ik zeggen dat onze match niet werkt. En van ouders wil ik dat ze bij me binnenstappen als er iets speelt. Want een lulverhaal bij het hek over een leerkracht kan moordend zijn.

1000-dingendoekje

Als schoolleider stel ik me dienstbaar op. Maar ik ben geen 1000-dingendoekje. Vanwege weinig hulp doe ik administratieve taken thuis en er zit ook overbodig stom mutswerk bij. Maar binnen het werk voel ik me vrij en heb er lol in. Ik houd van de lichte toets en als kind al dacht ik: je bent de koning van je eigen gedachten. Ik ben nu 1,5 jaar op deze school en wil toe naar een goede luisterhouding. Ik wil dat een kind kan zeggen dat het cello speelt zonder te worden uitgemaakt voor nerd. Tijdens plenaire bijeenkomsten hebben we het daarover, want alles begint met jezelf.

Tip voor collega’s: Durf van je beroep je roeping te maken en zorg goed voor jezelf. Wees tijdens je werk 100 procent toegewijd en daarna … laat het los!

Als een hond

Ik heb geen auto en fiets alles. Dit zonder een groene priesteres te zijn, want ik heb een rijbewijs. En net als een hond ben ik graag buiten. Verder ben ik dol op het Nederlands danstheater, speel dagelijks viool, zit in een muziekgezelschap en zong altijd veel in koren. Ik kettingrook letters, en met name moderne- en vakliteratuur.

Liefde voor het zijn

Mijn man is docent op het Aloysiuscollege. Toen ik daar in de kantine stokbroodmoeder was kwam hij een keer langs voor een broodje. Hij viel op mij omdat ik niet doorsnee ben en vond mijn rode haar leuk. Hem vond ik bijzonder vanwege zijn creatieve geest. We geven elkaar de ruimte, dragen elkaar op handen en hebben enorm veel gein. Ik houd vast aan rituelen. Zo ligt de graduaal met Gregoriaanse gezangen altijd opengeslagen op de goede dag. Ik ben vrolijk, straight, loyaal en een straatjongen; niet bang. Maar soms trek ik dingen naar binnen en maak me dan zorgen. Dus meer nog wil ik leren toeschouwer te zijn. Ik heb baat bij een goede start van de dag. Lekker rustig opstaan, ontbijten en de krant doorbladeren. En wat me gelukkig maakt zijn kinderen en familie. Spiritualiteit is voor mij een manier van in het leven staan. Het gaat over liefde voor het zijn. Ik ben blij dat ik leef en het mag delen met veel mensen.’

Door: Annemarie van Unnik

Ellen Hal

Print deze pagina

terug naar boven